ТОВ «ФАКТОРІАЛ АГРО»
UA MarketХерсонMetal-Fach ТОВ «Факторіал Агро»Документація​Причіпні обприскувачі: порівняння конструкційних характеристик
Контакти

​Причіпні обприскувачі: порівняння конструкційних характеристик

03.05.2019

Войновський Володимир, заступник завідувача відділу наукових досліджень
і випробувань технічних засобів систем керованого землеробства
та застосування агрохімікатів
УкрНДІПВТ ім. Л. Погорілого

Обприскування багатогранний та складний технологічний процес, пов’язаний з багатьма факторами. Вже немає сумніву, що однією з вирішальних умов ефективного використання пестицидів є їхнє якісне та своєчасне внесення. Саме якісне внесення препаратів визначає успіх у вирощуванні сільськогосподарських культур. До того ж, дуже важливою є проблема захисту навколишнього середовища від забруднення хімічними сполуками.

Український ринок обприскувачів заповнений різноманітною продукцією вітчизняних та іноземних компаній. У такому розмаїтті аграрій може сумніватися, що саме йому потрібно та яка машина працюватиме ефективно у його умовах і угіддях.

Напівпричіпні обприскувачі мають головну перевагу – економічність, так як вони значно дешевші самохідних, а трактор, з яким можна загрегатувати машину, є у кожному господарстві. Отже, вартість і зручність у використанні – це головні переваги напівпричіпного обладнання.

Розглянемо основні характеристики, які допоможуть зорієнтуватися у потоці різноманітних пропозицій та вибрати обприскувач, що задовольнить потреби саме у вашому господарстві. В огляд включено деякі моделі обприскувачів, представлені на ринку України.

AMAZONE – продуктивність, яка вражає

Причіпні обприскувачі німецької компанії AMAZONE серії UX підкорюють господарів як середніх, так і великих підприємств, що вирощують зернові культури. У модельному ряді AMAZONE поєднано машини UX 3200, UX 4200, UX 5200, UX 6200 та UX 11200. На ринку представлено дві модифікації цієї лінійки техніки: Special і Super. Вони відрізняються між собою потужністю насосів, максимальною довжиною штанги та способом її складання.

До модельного ряду UX належать обприскувачі з об’ємом бака для робочої рідини 3600 л, 4600 л, 5600 л, 6600 л, 12000 л. Задля полегшення очистки та зменшення кількості залишків рідини бак виконано зі заокругленими краями, у ньому немає перегородок та низьке розташування центру тяжіння. Вони обладнані гідромішалками для змішування робочої суміші, не створюючи піни. Залежно від модифікацій, на обприскувач встановлюють штанги довжиною від 18 м до 40 м. Використовують штанги серій Special, Super-L та Super-S. Модель UX 11200 укомплектовано штангою Super-L шириною захвату від 24 м до 40 м.

В обприскувачах AMAZONE UX встановлюють один або два мембранно-поршневих насаси: у варіанті Special – насос продуктивністю 280 л/хв, а у варіанті Super – два насоси продуктивністю 430 та 530 л/хв. Модифікацію Super використовуєть за ширини захвату понад 24 м, або великої витрати робочого розчину понад 250 л/га, коли потрібна висока продуктивність насоса.

Систему TrailTron, яка забезпечує точний рух слід у слід за інерцією, встановлено на обприскувачах UX 3200, UX 4200, UX 5200, UX 6200. Обприскувач UX 11200 оснащують здвоєною віссю DoubleTrail з електронним регулюванням, яка в свою чергу також забезпечує пересування його по колії трактора.

Обприскувачі серії UX комплектують електродистанційною автоматикою дозування. Електромагнітні клапани забезпечують вмикання та вимикання окремих секцій. Обприскувачі компонують пристроєм зворотного ходу рідини, який дозволяє регулювати тиск під час роботи окремих секцій.

Нещодавно на ринку причіпних обприскувачів з’явилося нове покоління машин від AMAZONE – серія UX 01. Обприскувачі UX 01 комплектують баками з максимальним об’ємом – 4600 л, 5600 л та 6560 л. Для UX 01 пропонують штанги Super-L2 від 21 м до 40 м. Обприскувачі комплектують насосами продуктивністю 520 л/хв.

AMAZONE UX5201

Використання SmartCenter забезпечує найпростіше управління і максимальний комфорт у всіх комплектаціях. Ідеальне рішення для будь-яких потреб клієнтів, від інтелектуально простого управління до повної автоматики у вигляді пакету Comfort plus. Обприскувачем можна керувати у ручному режимі, його забезпечує 7-ходовий напірний кран у центральній панелі управління. Також представлено пакет управління Comfort: це серійно встановлений TwinTerminal 3.0 для простого введення даних на самому агрегаті. У пакеті Comfort plus встановлюють термінал TwinTerminal 7.0 з повністю автоматичним контуром робочого розчину.

Обприскувачі UX 01 обладнано керованою віссю AGRO Turn, довжина якої 2100 мм з кутом повороту 28°. Вона забезпечує більшу маневреність обприскувачів, точніше копіювання руху енергозасобів та менший радіус розвороту, який тепер складає приблизно 4,5 м.

Обприскувачі UX 01 обладнано системою контролю висоти штанги ContourControl. Вона використовує шість ультразвукових датчиків на штанзі для підтримки висоти штанги на рівні 30 см над поверхнею, за допомогою гідравлічної системи, яка також може змінювати кут нахилу окремо лівої та правої штанги на горбистій місцевості (немає пружинних амортизаторів для компенсації коливання штанги). У вигляді опції може бути встановлено систему SwingStop, яка зменшує горизонтальне переміщення штанги за допомогою датчиків прискорення на кінці штанги.

Систему обприскування в UX 01 оснащено системою AmaSwitch, яка розділяє штангу на 50-сантиметрові секції та автоматично управляє ними та AmaSelect, що дозволяє керувати кожною окремою форсункою. Також варто виділити й використання технології DUS – система циркуляції високо тиску, завдяки якій на старті вилив відбувається одразу по всій ширині захвату штанги.

LEMKEN продуманий до деталей

Німецька компанія LEMKEN представляє на теренах України причіпні обприскувачі LEMKEN Primus і Albatros. Primus – це базова модель, що має всі основні функції. Обравши Albatros, ви отримуєте професійний причіпний польовий обприскувач, який завдяки різноманітності версій дозволяє реалізувати найвищі вимоги.

lemken

Обприскувачі отримали останнім часом більш сучасний вигляд, а також стали більш технічними та кращими в управлінні. Об’єм бака обприскувачів Primus складає від 2400 л до 4400 л, ширина захвату штанги – від 15 м до 30 м. В обприскувачах Albatros об’єм бака становить від 4000 л до 6200 л, ширина захвату штанги – від 15 м до 39 м. Більше того, обсяг резервуара для чистої води збільшений до 320 літрів.

Нові моделі обприскувачів отримали від виробника більш округлі форми та не змінили своєї кольорової гами, зовнішній вигляд також підкреслюють світлодіодні освітлювальні прилади.

Штангу підвішено посередині за допомогою маятникової підвіски. Вона автоматично прагне бути в горизонтальному положенні, незалежно від положення шасі обприскувача. Пружинні стабілізатори підтримують копіювання штангою схилів та перешкоджають опусканню штанги всередину на краю поля. Для паралельного копіювання рельєфу, штанга обприскувача оснащена компенсатором нахилу, управління яким оператор здійснює через блок управління у кабіні трактора.

Після модернізації обприскувачів Primus у базовій моделі є циркуляційний трубопровід, що забезпечує подачу розчину по всій ширині штанги в гомогенному стані після увімкнення. А унікальна, стійка до скручування штанга зі Z-подібного профілю та оптимізованою схемою прокладання шлангів у профілях штанги, забезпечує якісне внесення препаратів.

Мембранно-поршневі насоси виготовлено з матеріалів, стійких до корозії та дії добрив. На різних моделях встановлено різну кількість насосів: один на 250 л/хв, або два по 250 л/хв.

У пакет оснащення EES входить автоматизована гідравлічна система на воді, завдяки чому можна зручно управляти з кабіни всіма процедурами очищення обприскувача. З’явилося в обприскувачах поворотне дишло, за допомогою якого можливе верхнє чи нижнє навішування обприскувача з використанням різних зчіпних петель.

Базову комплектацію у компанії LEMKEN оснастили терміналом CCI 50. Додаткова опція – система автоматичного перемикання окремих секцій. Пропонують до обприскувача і термінали управління CCI 200 або CCI 1200. Також можна використовувати будь-який універсальний термінал. Крім того, надають додаткові елементи управління. Обприскувачі оснащують інтерфейсом ISOBUS, що дозволяє управляти ними за допомогою будь-якого відповідного терміналу.

Легендарні французькі BERTHOUD

Французький виробник пропонує українським аграріям обприскувач BERTHOUD TRACKER з об’ємом бака 3200 л та штангами від 18 до 33 м. Обприскувач може бути обладнано системою електронного регулювання витрати рідини DP TRONIC, EC TRONIC, а також механічною системою регулювання DPA (патент BERTHOUD).

Berthoud-Tracker-3200

У BERTHOUD TRACKER DPA замість одного насоса – два. Перший виконує функції заповнення обприскувача водою і хімічними препаратами, приготування робочого розчину, та ополіскування бака і системи після проведення робіт. Цей насос працює від ВВП трактора з продуктивністю 400 л/хв. Сам насос є відцентровим, а значить найпростішим і невибагливим. Його ресурс колосальний, він не виконує головну операцію – обприскування. Для цієї операції у BERTHOUD TRACKER DPA є другий насос – VOLUX DPA (патент BERTHOUD). Окрім перекачування рідини, насос виконує ще одну функцію – дозування (встановлення потрібної норми виливу). Підтримка норми виливу в разі зміни швидкості досягається приводом насоса не від ВВП трактора, а від колеса самого обприскувача, що забезпечує незалежність від тракторного двигуна та дій оператора.

Варто зазначити також, що цей насос поршневий, а не мембранний. Насос і його головні комплектуючі зроблені з чавуну та нержавіючої сталі, що дозволяє вносити будь-який найбільш агресивний і тяжкий препарат, наприклад, КАС.

Обприскувач BERTHOUD TRACKER швидкості «не боїться», та їхатиме з тією швидкістю, з якою здатний їхати ваш трактор по вашому полю. В обприскувача своя система амортизації – підвіска ACTIFLEX. На осі розташовано амортизаційний механізм, на який виробник дає 5 років гарантії. Здатність цього обприскувача максимально швидко реагувати на будь-яку проблему, завдяки можливості працювати на максимальній швидкості, дозволить швидко усунути будь-яку загрозу врожаю.

Стабілізація штанги забезпечує рівномірність розподілу препарату по ширині захвату. Штанга BERTHOUD «не боїться» ні швидкості, ні різких маневрів – її ідеальну роботу забезпечує запатентована система стабілізації AXIALE. Штанга стабілізується, завдяки тільки механічним рішенням у конструкції, немає нічого складного: ні гідравліки, ні електронних датчиків, сенсорів тощо.

Нові конструктивні рішення від MASCHIOGASPARDO

Італійська компанія MASCHIO-GASPARDO представляє аграріям причіпні обприскувачі серії CAMPO. Машини модельного ряду CAMPO оснащено шасі, штангами та елементами, захищеними надстійким фарбуванням. Обприскувачі представлено з номінальним об’ємом бака 3250 л та шириною захвату від 18 м до 28 м. Опційно обприскувачі можна комплектувати повітряними рукавами.

Mascio Gaspardo

Крайні секції штанги виконано з алюмінієвого сплаву. На машинах штангу підвішено за допомогою паралелограма на одношарнірний механізм маятникого типу. Коливання гасяться газовими амортизаторами та відвідними пружинами, що забезпечує плавність ходу під час руху по дорозі та польових робіт.

Обприскувач у стандартній комплектації обладнано регульованими по ширині осями. Подача розчину здійснюється діафрагмовим насосом ANNOVI REVERBERI продуктивністю до 265 л/хв і повністю управляється з кабіни трактора за допомогою багатофункціональної кнопкової панелі та комп’ютера ARAG Bravo 180S.

Використання хімічних речовин оптимізовано та безпечне, завдяки преміксеру Top Mix, омивачу системи циркуляції з форсунками очищення бака, а також системі DEVIOKIT, що дозволяє окремо промивати насос і систему циркуляції, навіть, коли бак повний.

«Богуславська сільгосптехніка» – вітчизняний виробник, іноземні технології

Одним із лідерів українських виробників обприскувачів є ПрАТ «Богуславська сільгосптехніка». У виробництві вона поєднує вітчизняний досвід та іноземні технології.

Модельний ряд обприскувачів включає широку лінійку, яка може задовольнити потреби різних господарств, з різною кількістю посівних площ для обробітку. Представниками цієї серії є обприскувачі ОПК-2000, ОПК-2500, ОПК-3200 та ОПК-4200. Обприскувачі агрегатують з тракторами тягового класу 1,4-2. Основний бак агрегату виготовлено з поліетилену. Залежно від моделі баки є на 2000 л, 2500 л, 3200 л та 4200 л. У баці робочий розчин перемішують два інжекторних змішувачі з керамічними наконечниками, які встановлені на дні бака.

Boguslavska sg

Обприскувач ОПК АТЛАНТ 3200 обладнано гідравлічною штангою (але є і механічна штанга 18 м), яка доступна у версіях 18 м, 21,5 м, 24 м, 28 м, 32 м та 36 м. Штангу оснащено двоточковим маятниковим механізмом стабілізації у поєднанні з гідромеханічною системою гасіння коливань та гідропневматичною підвіскою шасі з азотними акумуляторами. Все це забезпечує гасіння динамічних навантаженнь на раму й штангу обприскувача, утримуючи штангу в горизонтальному положенні, та забезпечує рівномірність обробки культур на високій швидкості, а також дозволяє плавно змінювати робочу висоту штанги. Для запобігання руйнації штанги у разі зіткнення з перешкодою, останній її сегмент горизонтально відхиляється на 45°, і запобігши пошкодженню, повертається у початкове положення.

На обприскувачі ОПК АТЛАНТ 3200 встановлюють мембранно-поршневі насоси компанії AnnoviReverberi продуктивністю від 145 л/хв до 250 л/хв, залежно від ширини захвату штанги обприскувача. Деталі насосів покриті пластиком для захисту металу від впливу агресивних хімікатів і добрив.

Обприскувач обладнано комп’ютером Bravo180s ARAG, що здійснює всі функції з управління розподілу рідини та навігації без підтримки зовнішнього електронного блоку управління (ECU). Система комп’ютерного управління підтримує задану норму внесення препарату незалежно від швидкості руху обприскувача, мінімізуючи вплив людського фактору на якість обробки. Цей комп’ютер дозволяє оператору контролювати всі основні параметри обприскування, не виходячи з кабіни трактора. Відповідно до стандарту ISOBUS протокол обміну даними електронного обладнання машини не прив’язаний до виробника та дає змогу пристроям обмінюватися інформацією і взаємодіяти один з одним. Систему засновано на використанні одного єдиного монітора – Virtual Terminal (VT), за допомогою якого оператор може відображати всі параметри трактора і сполученого з ним знаряддя, управляти ними, задаючи значення за допомогою спеціального гнізда ISOBUS. Також є можливість під’єднання додаткових пристроїв управління (пультів, джойстиків і т.д.).

“Львівагромашпроект” – техніка з перевагами

Український виробник машин для внесення засобів захисту рослин ТДВ “Львівагромашпроект” представляє причіпні штангові обприскувачі ОПШ-2,4-21,6 АСУ таОПШ-3524 АСУ.

lviv

Обприскувачі моделі ОПШ-2,4-21,6 оснащено баком для добрив об’ємом 2500 л та системою промивання баку з додатковою ємністю на 250 л. Робоча ширина захвату штанги становить 21,6 м.

Обприскувачі ОПШ-3524 оснащено полімерним баком власного виробництва, об’ємом 3500 л, рукавом для самозаправки та системою промивки основного бака на 300 л. Робоча ширина захвату штанги педставлена на вибір – 18 м, 21 м та 24 м.

Причіпний обприскувач ОПШ-3521 укомплектовано мембранно-поршневим насосом Annovi Reverberi (Італія) продуктивністю 250 л/хв. Насос, оснащений поворотною платформою, зменшує навантаження на карданну передачу під час транспортування обприскувачів та на поворотах. Ширина колії обприскувачів регулюється у межах від 1,8 м до2,1 м. Кліренс машини становить 0,65 м та 0,75 м, залежно від моделі. Обприскувачі укомплектовано міксерами об’ємом 35 літрів фірми Polmac (Італія). Штанги обладнані гідравлічною системою розкладання і коректором їхнього нахилу над поверхнею. Маятникова підвіска забезпечує чудову стабілізацію штанги обприскувача незалежно від рельєфу поля.

Обприскувачі обладнують навігаційною системою Matrix Pro 570 GS + TeeJet, яка контролює відключення посекційно форсунок у разі повторного наїзду на оброблену ділянку, що унеможливлює «випалення» поля. Опційно можливо встановити комплект обладнання «Нічна підсвітка», що полегшує роботу з обприскувачем у темну пору доби, забезпечуючи можливість візуального контролю роботи розпилювачів з місця оператора під час внесення препаратів.

Висновки

Для кожного сільгоспвиробника під час вибору обприскувача важливими аспектами є його вартість, надійність та якість роботи. Не треба забувати також і про ремонтопридатність, або наявність сервісної служби у виробника чи дилера техніки. Сьогодні як відчизняні виробники, так й іноземні компанії пропонують широкий спектр обприскувачів та запчастин до них, а сервісні служби готові все відремонтувати та замінити ще “на вчора”. Отже, вибирати техніку потрібно особливо ретельно: аналізувати її та обирати саме ту модель, яка працюватиме максимально ефективно у ваших умовах та на ваших угіддях, бо місцевість та рельєф полів також відіграють важливу роль під час роботи обприскувача.

10 травня 2019
© 2019 - 2024 Metal-Fach ТОВ «Факторіал Агро» Поскаржитися на зміст
Як створити свій інтернет магазин
Сайт створений на платформі UA MarketUA Market